home - kalender - informatie - nieuws - adressen - campings - kampeerwinkels - kampeerbladen - checklist - links - contact


Menu: tent soorten - tent materialen - tent reinigen


Tent soorten

Huttenten of canadese tenten hebben een stalen of aluminium stokkenframe, bieden een ruime nokhoogte en zijn in nylon of katoen uitgevoerd. Meestal zijn ze iets te zwaar voor het rugzakkamperen. Ze zijn eenvoudig op te stellen en ventileren goed.


Koepel of iglo tenten hebben een halve bolvorm, zijn zeer stormvast en kunnen gemonteerd verplaatst worden. Bij harde ondergrond kunnen de haringen soms weggelaten worden. De boogstokken zijn gekruist en bieden veel zijwaartse ruimte, tot 50% meer dan een huttent. Geen centrale mast aanwezig. Meestal in polyester of in katoendoek. Geschikt voor rugzakkamperen.


Tunneltenten kunnen nooit zonder haringen worden opgezet, hebben een simpele bouw, veel ruimte en zijn eveneens stormvast vanwege de ronde tunnelvorm. Alle boogstokken staan parallel tegenover elkaar. Nylon- of polyesterdoek. Meestal iets zwaarder voor de rugzak dan een koepeltent maar dan kan gewicht verdeeld worden, vb. één persoon de binnentent en armatuur, de andere persoon de buitentent.


Hybridetenten zijn een combinatie van een deel koepeltent met gekruiste bogen en een hogere boogstok dwars aan de ingang. De stormvastheid is goed maar op het platte dak kan eventueel sneeuw blijven liggen. Uitgevoerd in nylon- of polyesterdoek. Goed geschikt voor de rugzak trekker.


Familiekoepeltenten zijn een tendens van de laatste jaren: ruime, hoge tenten die aan 4 tot 8 personen plaatsbieden en er een laag gewicht en klein pakvolume op nahouden. Meestal uitgevoerd in polyester maar ook verkrijgbaar in polykatoen. De armatuur bestaat uit glasvezel- of aluminiumstokken.


Bungalowtenten of familietenten zijn zeer geschikt om gedurende langere periodes met een groter gezin te kunnen kamperen zonder zich dikwijls te verplaatsen. Het hoge gewicht vereist echter dat men zich met de wagen verplaatst. Meestal zijn er meerdere afzonderlijke slaapcompartimenten. Ze zijn vervaardigd uit stevig katoendoek en hebben soms een kunststof dakzeil.


Pyramidetenten bieden een zeer groot grondoppervlak, weinig armatuurdelen (soms alleen een centrale mast) en hebben een ruime stahoogte. Door de glooiende daklijn zijn ze zeer stormvast en comfortabel. Ze zijn vervaardigd uit stevig katoendoek.


Oppompbare tenten hebben twee gekruiste luchtbanen die eenmaal opgepompt de gehele tent kunnen dragen. Ze zijn uitermate geschikt om makkelijk en snel op te zetten. Ideaal als men op meerdere plaatsen wil kamperen gedurende kortere periodes. Uitgevoerd in stevig Ten-Cate katoendoek, zeer stormvast en ruime stahoogte want ze zijn te vinden met grondmaten van 2 bij 2 meter, tot 3 meter 80 bij 3 meter 80.


Daktenten zie je nog niet vaak. Het zijn opendraaiende of openvouwende constructies die boven op de bagagedrager van een auto gemonteerd worden. Ze bieden plaats aan 2 tot 4 personen. Beschikken over een comfortabele matras en zijn bereikbaar via een laddertje. De wanden zijn in stevig doek. Bij sommige modellen zit de tent in een polyester koffer verpakt.



Enkele nuttige tips
Als men in een regenrijke streek reist, dan heeft men naast de droge slaapplaats ook een droge bergruimte en leefruimte nodig. Een luifeltje om onder te koken en voldoende ventilatieopeningen tegen de condensvorming zijn dan geen overbodige luxe.

Men moet in de tent ook voldoende ruimte hebben om te leven. De meeste tentfabrikanten rekenen in hun folders 60 tot 70 cm breedte per persoon. Dat is voldoende als de tent echt alleen dient om te slapen. Als er ook wat bagage in de tent moet (rugzak en zo), of men blijft meerdere dagen op één plaats, dan is het verstandig om met een persoon meer te rekenen, dus 2 personen = 3-persoonstent.

Personen langer dan 1,80 m hebben ook niet voldoende aan een tent van 2,10 m grondvlaklengte. Als men ziet dat de tentwand tamelijk schuin afloopt, dan is het duidelijk dat men ter hoogte van het voorhoofd en de tenen vlug het tentzeil zal raken. Dus als je langer bent dan 1,80 m, kies dan liever voor een tent waar de binnentent 2,40 lang is, tenzij je met rechte tentwanden te maken hebt, iets wat eerder zelden voorkomt.

In frissere streken zoals Schotland, Ierland en Scandinavië zijn de muggen en andere insekten kleiner. Een normaal muggengaas in de tentdeur is dan niet fijn genoeg. Als je vaak dergelijke streken bezoekt, kies dan een tent met heel fijn muskietengaas in de deur, het zogenaamde knutjesgaas.

In warmere streken is een goede ventilatie nodig. Bij polyestertenten is dan een extra ventilatieopening gewenst of eventueel een tweede ingang om tocht door de tent te laten waaien. Bij sommige modellen kan het buitenzeil verwijderd worden en slaapt men in de binnentent onder de blote hemel. Die binnentent dient men steeds goed dicht te ritsen want de warmte in de tent trekt onvermijdelijk insekten en reptielen aan. Bewaar voedsel steeds in goed afgesloten containers om geen wilde dieren te lokken. In streken waar er bijvoorbeeld beren voorkomen, is het beter helemaal geen eten in de tent te bewaren, ongeparfumeerde zeep te gebruiken... enz... wees steeds voorzichtig!

Kampeerinfo.nl: 14-01-2006
© Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder toestemming en bronvermelding.


Laatste 10 artikelen op Kampeerinfo.nl

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een camping koelkast?

Maximum snelheden met caravan of aanhanger

Rijbewijs B, BE of B+

LPG (autogas) in caravan of camper legaal of niet legaal?

Niet slaan maar schroeven met de Peggy Peg schroefharingen

Zonnepanelen op camper en caravan

Kemdirect toiletkorrels verbeterd

Caravan movers

Hoe voorkomt u dat de zekering op de camping eruit gaat?

De vouwwagen



Copyright © 1999-2024 KampeerInfo.nl, onderdeel van IMKRU - Contact - Disclaimer - Privacyverklaring