home - kalender - informatie - nieuws - adressen - campings - kampeerwinkels - kampeerbladen - checklist - links - contact

Banden en velgen

Leeftijd
De band van een caravan of camper is een van de belangrijkste onderdelen en verdient daarom extra aandacht. Het verdient de aanbeveling om een band eens in de zes à zeven jaar te laten vervangen. Toch is dan vaak de profilering nog niet versleten. De reden hiervoor is dat een caravan of camper vaak lang stilstaat, waarbij het volledige gewicht vaak op de banden rust. Dit gewicht is vaak gelijk aan het gewicht van de auto, maar daarbij wordt de druk verdeeld over vier banden, bij een caravan of camper slechts over twee!

Op de drukpunten kunnen op termijn ‘doorligplekken’ ontstaan, ofwel zwakke plekken in het rubber. Daarnaast kan uitdroging van de banden optreden, vooral als deze langdurig blootstaan aan UV straling.Uit de statistieken blijkt dat de kans op een klapband sterk toeneemt na zeven jaar. Derhalve het advies ze dan te vervangen. De leeftijd van de band kunt u zelf controleren.

Met een zogeheten DOT code op de band wordt het productietijdstip aangegeven. Deze code bestaat uit drie cijfers (vóór 2000) of vier (na 2000).

Voorbeelden:
DOT 024 Productietijdstip: week 2 in 1994 (Advies: vervangen!)
DOT 467 Productietijdstip: week 46 in 1997
DOT 3102 Productietijdstip: week 31 in 2002

Draagvermogen
Op een band staat nog meer informatie over de maatvoering en het draagvermogen.

Voorbeeld:
Op een band staat 195/65 R 15 80S Deze band is 195 mm breed, de hoogte is 126,75 mm (65% van 195) en de radius (velgmaat) is 15”. 80S slaat op het draagvermogen en de maximale snelheid, volgens de tabel zou dit betekenen dat deze band 450 kg kan dragen bij een maximum snelheid van 180 km/h. Dit houdt concreet in dat de asdruk (totaalgewicht van de caravan met belading minus de kogeldruk) 900 kg mag bedragen.

10% Regel
Voor caravans geldt de zogeheten 10% regel. Dit houdt in dat het draagvermogen verhoogd mag worden met 10% (in het voorbeeld dus 495 kg per band), mits niet harder wordt gereden dan 100 km/h. Toch wordt toepassing hiervan afgeraden en adviseren wij zelfs 20% onder het maximaal draagvermogen te beladen, om de banden en het onderstel niet onnodig te belasten.

Bandenspanning
Belangrijk voor de veiligheid is om ook de bandenspanning goed in de gaten te houden. Bij de meeste caravans ligt deze tussen de 3,0 en 4,5 bar. Raadpleeg hiervoor het instructieboekje van de caravan. In sommige gevallen staat de druk aangegeven op de wielkuip of op de band zelf. Hierbij geldt dat een (iets) te hoge druk beter is dan een te lage.

Stikstof in de banden
Banden worden ook steeds meer gevuld met stikstof in plaats van perslucht. De reden is dat stikstof niet uit de band kan ontsnappen en daarmee zorgt voor een constante bandenspanning. Dit bevordert de wegligging en voorkomt slijtage aan de banden. Een band gevuld met stikstof is herkenbaar aan een groen ventieldopje.

Kampeerinfo.nl: 14-01-2006
© Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder toestemming en bronvermelding.


<< vorige pagina


Laatste 10 artikelen op Kampeerinfo.nl

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een camping koelkast?

Maximum snelheden met caravan of aanhanger

Rijbewijs B, BE of B+

LPG (autogas) in caravan of camper legaal of niet legaal?

Niet slaan maar schroeven met de Peggy Peg schroefharingen

Zonnepanelen op camper en caravan

Kemdirect toiletkorrels verbeterd

Caravan movers

Hoe voorkomt u dat de zekering op de camping eruit gaat?

De vouwwagen



Copyright © 1999-2024 KampeerInfo.nl, onderdeel van IMKRU - Contact - Disclaimer - Privacyverklaring